2018 tor 25 okt
18.00
Bild - Sumpstaden på liv och död!

Sumpstaden på liv och död!

Sumpstaden slår tillbaka gjorde stort intryck då den spelades på Kulturkvarteret i april. Nu är Lennart Ch Svensson och Per-Axel Stenström tillbaka med uppföljaren Sumpstaden på liv och död – en show med ännu fler historier och magisk musik.

Lennart Ch Svensson och Per-Axel Stenström, två bästisar sedan 50 år tillbaka, är männen bakom föreställningen som med humoristisk blick skildrar sin uppväxt i Sumpstaden Kristianstad. Lennart Ch har skrivit både pjäser och krogshower genom åren, samt dikter och noveller. Per-Axel har en bakgrund som turnerande improvisationsmusiker och har på senare år spelat i bland annat kyrkor och gjort magiska utomhusföreställningar.

Lennart Ch Svensson:
– Kära Sumpstadstadsmänniskor, jag vet inte om ni håller med mig, men att fantisera kring och drömma om Kristianstad är lätt, för hela staden är ju ett enda stort hittepå från början. Andra städer har ofta kommit till när en liten bondby fått storhetsvansinne och vuxit ut till en hel stad.

Men så är alltså inte fallet med Kristianstad. Platsen där staden nu breder ut sig var en bubblande träskmark som inte gjorde mycket väsen av sig. Men den friden tog slut när den byggtokige danske kongen Christian den fjärde upptäckte det strategiskt läget. Kanske tänkte han så här:

”Dejlig ö här ligger med mycket vatten och vattenvägar runtom. Här borde man bygga en stad som blir lätt att försvara mot dom dumma svenskarna. Eftersom jag är kong så ska staden så klart få namn efter mig. Christianstad, vilket vackert namn!”

Som vuxen säger jag: Bra jobbat kongen! Utan din insats hade jag inte fått upptäcka kärlekens kval i Tivoliparken, slåss med döda hantverkare på Centralsjukhuset, darra inför rektorn av granit, uppleva den vacklande skönheten Miss Candy på Kiviks marknad eller berätta om vad som serveras till middag hemma hos Fågeltanten. Och ni hade aldrig fått höra Per-Axels sfäriska musik fånga stadens stämningar och själ.”

TEXT
Lennart Ch Svensson

MUSIK
Per-Axel Stenström

Foto: Lennart Ch och Per-Axel live 2018: Erik Rudvall, Lennart Ch och Per-Axel 1970 nånting: Mats Roslund