2018 fre 20 apr
18.00
Bild - Sumpstaden slår tillbaka!

Sumpstaden slår tillbaka!

En resa fritt ur minnet till gårdagens Kristianstad

För alla som inte vet det så lockar Kristianstad med turistmagneten "Lägsta punkten i Sverige, 2,41 meter under havsnivån". Mästartiteln hyllas med en astradig installation bakom en bensinmack nära E22:an. Besök avrådes vänligt, men bestämt.

"Sumpstaden slår tillbaka" är den fjärde uppsättningen i modern tid. En hyllning och skildring i ord och musik av en barndom och ungdom i Kristianstad. Föreställningen blev något av en succé när den spelades på Vita huset i Lund för specialinbjuden publik 3 februari i år.
Nu är det dags för "Sumpstaden slår tillbaka" att komma hem. Fredag 20 april 2018 klockan 18 i Lilla salen i Kulturkvarteret i Kristianstad är det dags!

För något år sedan sa min bästis Per-Axel till mig: "Lennart du måste skriva ner alla dina historier från vår barndom i Kristianstad. Du minns ju allt." Nåja, kanske inte allt. Här kommer ett gäng historier fritt ur minnet från mina unga år i Sumpstaden på 1960- och 1970-talet. Men det kunde ha hänt var som helst i Sverige. Eller inte.

Det var tiden när hjulen i socialdemokraternas sociala ingenjörskonst rullade för fullt i militär-, krämar- och frimurarstaden Kristianstad. En långsam samhällsrevolution som är klangbotten i mina historier. Tänka sig att överklasspojken Per-Axel, uppvuxen i sjurummare på Lastageplatsen med utsikt över Helgeå, och arbetarklasspågen Lennart, hemmahörande i en tvårummare bland Söders barnrikehus, kunde bli bästisar!

Allt jag skriver är sant, eller i varje fall sannolikt. Jag ber att få kalla in mitt bästa vittne, mitt yngre jag, och den killen ljuger aldrig. För han var där i sin svarta manchesterkavaj köpt på Algots postorder och senare en tuffing i händelsernas centrum i gulbrun Catalina-jacka inhandlad på Ekbergs.

Häng på, vänner, för nu börjar vi. Det är dags att "möla böten blö" som man säger hemma i Sumpstaden!

Lennart Ch har skrivit både pjäser och krogshower genom åren, samt dikter och noveller. Per-Axel har en bakgrund som turnerande improvisationsmusiker och har på senare år spelat i bland annat kyrkor och gjort magiska utomhusföreställningar.

Längd: ca: 2 timmar plus efterföljande samtal med artisterna

Text: Lennart Ch Svensson
Musik: Per-Axel Stenström


Läs mer under "besök webbplats".