2018 lör 10 nov
18.00
Bild - Symphonic Klezmer – David Orlowsky trio och Musica Vitae i spännande musikaliskt möte

Symphonic Klezmer – David Orlowsky trio och Musica Vitae i spännande musikaliskt möte

Masters of Klezmer har denna hyllade trio kallats av Süddeutsche Zeitung. Sedan 2005 har ensemblen från Berlin bestående av David Orlowsky själv på klarinett, Jens-Uwe Popp på gitarr och Florian Dohrmann på kontrabas, förundrat publik världen över med sitt mångsidiga musicerande som innefattar allt från klassiskt till klezmer, arabisk musik, pop och jazz. Dessa fullfjädrade musiker har framträtt på så ansedda scener som Carnegie Hall i New York, Philharmonie i Berlin och Concertgebouw i Amsterdam och de har deltagit på stora och erkända festivaler såsom Luzern­festivalen i Schweiz, Kissinger Sommer och Schleswig-Holsteins Musikfestival.

Och nu har vi alltså glädjen att välkomna dessa snabbfotade musiker till ett spännande möte med Musica Vitaes stråkar i denna fascinerande musikstil som kallas klezmer. Är det något denna genre kännetecknas av så är det dess stora och känslosamma register. Klezmer handlar inte så mycket om intellektet, utan snarare om känslan: det är musik som kan vara lågmält lyrisk och längtansfullt vemodig och sorgsen – men också lekfull, vild, galen och uppsluppen.

Det finns all anledning att förvänta sig att fascinerande och ovanliga klanger och rytmer kommer att ljuda över Sydsverige när David Orlowskys klarinettoner förenas med Musica Vitaes nyansrika stråkljud. Varmt välkommen att kliva in i en mytomspunnen musikvärld, som kommer att bjuda på såväl medryckande och svängiga dansanta klezmerrytmer, som andra inspirerande tongångar från Balkanhalvön.

MUSIK
Traditionell klezmermusik i arrangemang för trio och stråkorkester

MEDVERKANDE
Musica Vitae
Daniel Frankel – konsertmästare
David Orlowsky trio: David Orlowsky – klarinett, Florian Dohrmann – kontrabas, Jens-Uwe Popp – gitarr