Bild - Melodifestivalen i Kristianstad får toppbetyg

Melodifestivalen i Kristianstad får toppbetyg

Kultur & nöje 17/05 2018

Både publikens upplevelse och de faktiska turistekonomiska intäkterna överträffade alla förväntningar när Melodifestivalen besökte Kristianstad.

Det visar Upplevelseinstitutets undersökning.

Undersökningen visar att de som besökte Melodifestivalen i Kristianstad gav höga betyg till evenemanget och var mer nöjda än besökarna vid de andra deltävlingarna. Hela 94 procent av besökarna uppger att de skulle vilja komma tillbaka, om Melodifestivalen återkommer till Kristianstad.

– Det är roligt att Kristianstad fick stå värd för Sveriges största och mest krävande musikevenemang. Jag är särskilt glad över att våra kommuninvånare vill att evenemanget ska komma tillbaka och att vi lyckades sätta en lokal prägel på det, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd i ett pressmeddelande.

Totalt 18 500 personer besökte de olika evenemangen som var kopplade till Melodifestivalens besök. Ta chansen på turné, den lokala  musiktävlingen för barn och ungdomar som besökte flera orter i kommunen, drog 6 500 besökare.

Målet var att nå minst fyra miljoner kronor i så kallad turistekonomisk omsättning. I den turistekonomiska omsättningen ingår mat, logi, shopping, souvenirer med mera, däremot ingår inte biljettintäkter. Upplevelseinstitutets publik och turistekonomiska beräkning visar att det turistekonomiska målet överträffade alla förväntningar.

– Vi satte målet på samma nivå som Gävle kommun gjorde, vi skulle nå minst 4 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning. Nu visar det sig att intäkterna nådde smått imponerande 12,6 miljoner kronor. Detta är såklart väldigt glädjande för vårt lokala näringsliv, säger Anders Olsson, evenemangsstrateg i Kristianstads kommun.

Relaterade evenemang