2019 fre 16 Aug
20.00
Bild - Charley Crockett

Charley Crockett

Charley Crockett började som en blues-sångare, men med varje albumsläpp och efterföljande turné vandrar han djupare in i den amerikanska roots-myllan. Som avlägsen släkting till legendariska pionjären Davy Crockett är det både naturligt och självklart att Charley med lätthet hämtar bildspråk från americana-mystiken och traditionen till sin musik.

Crockett är född i San Benito, en gränsstad i södra Texas som också Freddy Fender kallade sitt hem. Efter att under en fattig och strulig uppväxt ha flyttat runt i Texas med sin ensamstående mor hamnade han till slut i New Orleans. Där lärde han sig, som gatumusikant, väva in country och swing i sin blues-ankrade americana.

Debutalbumet A stolen jewel var mer av ett bluesalbum, och gav honom ett större lokalt följe i Dallas-trakten där han hade sin bas kring 2015. Uppföljaren In the night 2016 drev honom mer mot country, och efter ett års intensivt turnerande kom albumet Lil G.L.´s Honky Tonk Jubilee ut via Thirty Tigers. Albumet är en samling covers av country-klassiker, som med eftertryck visar hur väl det strikt traditionella utgör en naturlig del av hans distinkta, rootsiga "Texas Soul" som han själv gärna kallar det.

Mästerliga Lonesome as a shadow från april 2018 som spelades in vid Sam Philips Recording Service i Memphis med hjälp av producenten Matt Ross-Spang (Jason Bell, Margo Price) är första fullängdaren med enbart eget material. Det är ett album fyllt med berättelser från Crocketts eget händelserika liv, som han kände sig tvungen att tona ner för att framstå som mer troliga.

Även detta album följdes upp med ett intensivt turnerande, den här gången med uppbackning av kompbandet The Blue Drifters. Han har tidigare besökt oss som öppnare till Jd McPherson, men sommaren 2019 är det äntligen dags för en egen turné i Skandinavien.