2020 fre 09 Okt
19.00
Bild - La Strada - Musik av nino rota

La Strada - Musik av nino rota

Nino Rota är djupt förknippad med filmmusik och inte minst som Federico Fellinis parhäst och musikalisk musa. Rotas musik är en genre i sin egen rätt. Man skulle kunna benämna den melankolisk cirkusjazz med fria utflykter i tid och rum. Genom allt, som en röd tråd, löper den italienska operans och folkmusikens stora kärlek till melodi. Rota och Fellini kompletterade varandra väl i skildringen av det tragikomiska i människans existens. Vackert, groteskt, lekfullt och melankoliskt på en och samma gång. 

La Strada är ett band som leds av gitarristen och kompositören Peter Nylander. Fem musiker med olika bakgrunder och röster möts här för att med omsorg och lekfullhet förvalta en del av filmhistoriens mest älskade verk. Cellon, dragspelet och gitarren väver sig igenom essenserna av Rotas orkestermusik uppbackade av en jazzig rytmsektion. Tillsammans fångar La Strada alla hörn av Nino Rotas gränslösa palett.

Lisa Långbacka, accordeon, ypperlig som improvisatör och instrumentalist men allt starkare som kompositör i lika äventyrliga som framgångsrika sammanhang. Förankrad i folkmusiktradition men inspirerad av bland annat tango, jazz, irländskt och körmusik. Kompositioner för Nobelprisbanketten och Musica Vitae och norska Trondheimsolisterna.


Svante Henryssons banbrytande spel på den elektrifierade akustiska cellon har beskrivits som en legering av rockgitarr, jazzbas, indisk fiol och passionerad cello. ..en innovativ virtuos och en mästerlig kompositör och improvisatör. 

La Strada 

Peter Nylander - gitarr 
Svante Henryson ?cello 
Lisa Långbacka - dragspel 
Ingrid Schyborger - kontrabas 
Peter Danemo - trummor & slagverk 
Foto: Pål Svenre

Konserten spelas i av Musik i Syd Channel som kommer att lanseras i efterhand.

Vi på Kulturkvarteret följer folkhälsomyndighetens riktlinjer och kommer att begränsa platserna.