2019 tis 19 Mar
19.00
Bild - Doc Lounge Pop Up: Betty - They Say I’m Different:

Doc Lounge Pop Up: Betty - They Say I’m Different:

Upplev en färgsprakande dokumentär om funkens drottning Betty Davis - ikonen som för alltid ändrade landskapet för kvinnliga artister i Amerika. Filmen är en skildring av ett liv, ett öde och en karriär.

Hon ”var den första …” som hennes ex Miles Davis sa. ”Madonna före Madonna, Prince före Prince”. Som en aspirerande låtskrivare från en liten stålstad i USA äntrade Betty 70-talets scen och kom att flytta gränserna för kvinnor. Hennes vågade personlighet, ikoniska mode och upprörande funkmusik blev tillsammans en explosion. Hon var vän med Jimi Hendrix och Sly Stone, skrev låtar till Chambers Brothers och Commodores, och gifte sig med Miles – fick honom att gå från jazz till funk på albumet hon döpte till Bitches Brew.

Betty Davis blev den första svarta kvinnan att uppträda, skriva låtar och vara sin egen manager. Hon var en feministisk pionjär, inspirerande och skrämmande på ett sätt som ingen kvinna tidigare. Men så plötsligt – försvann hon.

Med hjälp av en kreativ blandning av dokumentär och animation spårar denna film Bettys liv, från hennes fattiga uppväxt till att bli en helt självförverkligad svart kvinnlig pionjär som världen misslyckades med att förstå eller uppskatta. Efter många års försök lyckades filmmakarna till slut – med Bettys egen hjälp – att kreativt berätta Bettys historia. Missa inte!

Regi: Philip Cox
År: 2017
Land: UK, Frankrike

Mer info om filmen: http://www.nastygalmovie.com

LÄNGD

54 min

SPRÅK

Engelska (inga undertexter)