2018 lör 08 Sep
18.00
Bild - Döden & Julia – Shakespeare ur ett nytt perspektiv med Musica Vitae

Döden & Julia – Shakespeare ur ett nytt perspektiv med Musica Vitae

Två flickor föds på samma dag i Verona i Italien, men endast den ena överlever. Den döda flickans mor tar tjänst som amma åt flickan som överlever och fyller henne med all sin kärlek. Ett osynligt kontrakt binder för alltid samman de två flickorna.

Döden och Julia är ett nyskrivet verk i åtta satser, med musik av Daniel Nelson och text av Tuvalisa Rangström. Verket följer handlingen i Shakespeares Romeo och Julia men ur ett annorlunda perspektiv. Dottern sjungs av Växjös unga stjärnskott Karolina Bengtsson medan Julia gestaltas av Musica Vitaes Malin Broman på soloviolin.

Vi får också höra tongångar som inspirerats av Shakespeares pjäs, nämligen musik ur Beethovens första stråkkvartett. Efter paus beger vi oss söderut från Julias Verona, till Florens, där Tjajkovskij i slutet av förförra seklet komponerade på operan Spader dam.Arbetet gick undan, och den ryske tonsättaren kände sig så inspirerad att han började skissa på ytterligare musik: Souvenir de Florence – Minnen från Florens. Hans kanske allra bästa kammarmusikaliska verk.

Introduktionssamtal kl. 17.15 med Daniel Nelson, Susanne Rydén och Tuvalisa Rangström.

MUSIK AV
Ludwig van Beethoven
Daniel Nelson
Pjotr Tjajkovskij

MEDVERKANDE

Musica Vitae
Malin Broman – violin, konstnärlig ledare
Karolina Bengtsson – sopran
Tuvalisa Rangström – textförfattare, dramaturg