2019 lör 09 Nov
11.00
Bild - Gömt eller glömt-Arkivens dag

Gömt eller glömt-Arkivens dag

Hjälp oss att komma ihåg vem och vad bilder ur våra arkiv föreställer.

Minns du? Hjälp oss! Vi är nyfikna på din berättelse. Arkiven kan ses som samhällets gemensamma minne men detta minne har ibland sina brister. Ta ett fotografi, till exempel. En bild ska säga mer än tusen ord, men en bild kan vara underligt stum när vi har glömt vad den föreställer, vilka människorna som är med eller vad som händer.

Kanske du kommer ihåg det vi har glömt? Vi har samlat bilder ur våra arkiv i en utställning. Vi behöver din hjälp att veta mer om bilden. Var du där när bilden togs eller känner du någon på fotografiet? Får bilden dig att minnas något annat, en händelse, person eller företeelse som du gärna vill berätta mer om? Låt oss ta del av din historia.

Utställningen passar också dig som är nyfiken på det gamla Kristianstad med omnejd.

Program

11 – 17 Fotoutställning i Agda Holst-rummet: Gömt eller glömt? Hjälp oss att minnas
11 – 17 Släktforskningshjälp i Minnesluckan: Kristianstadsbygdens släktforskarförening svarar på dina frågor om släktforskning och ger dig tips om hur du kan hitta dina förfäder. Ett bildspel om släktforskning visas också.
15 – 16 Föredrag i Hörsalen: Tillfälligheter och eldsjälar räddar vårt fotografiska kulturarv
Fotohistorikern Eva Dahlman berättar om hur fotografen Sven Johansson räddade bygdefotografernas glasplåtar från vindar och uthus och skapade Limasamlingen, och om hur Lundafotografen Ida Ekelunds negativ från 1920-talet hittades under golvbrädorna vid en lägenhetsrenovering 2012. Hur tar vi hand om vårt fotografiska kulturarv och vad händer med alla de bilder vi tar idag?

Arkivens dag
Arkivens dag är ett årligen återkommande evenemang som äger rum den andra lördagen i november. Då håller flera av Sveriges arkiv öppet hus för att berätta om sin verksamhet. Temat för Arkivens dag 2019 är ”Gömt eller glömt?”.

Arrangör

Arkivens dag i Kristianstad är ett samarbete mellan Kristianstads kommuns kommunarkiv, Regionmuseet Kristianstad, Folkrörelsernas arkiv i Kristianstad och Kristianstadsbygdens släktforskarförening