2020 tor 25 Jun - sön 13 Sep
18.00
Bild - Landins cykelverkstad

Landins cykelverkstad

Landins Cykelverkstad var under flera årtionden en institution i Kristianstad. Generationer av Kristianstadsbor har fått sina cyklar, mopeder och motorcyklar reparerade här – från det tidiga 1900-talet fram till slutet av 1960-talet. Nu återuppstår Landins Cykelverkstad som utställning på Järnvägsmuseet Kristianstad.

I utställningen kan besökarna uppleva dåtidens cyklar, sadlar, drev, hjul, verktyg och inredning från verkstan, och ett hantverk som i högsta grad är levande än idag. Här finns en del gamla cykelmärken och äldre cykelmodeller. Bland cyklarna finns Landins eget märke Express, men även klassiker som King och Rex. Vi kommer visa cyklar med olika konstruktioner, påhängsmotorer, mängder av olika nav, ekrar, nipplar med mera – ett riktigt ”eldorado” för den verklige cykelentusiasten.

Cykelverkstaden grundades av Axel Landin i början av 1900-talet och fanns genom åren på flera adresser i Kristianstad. Bland annat i korsningen Östra Boulevarden och Tivoligatan innan 1918 då verkstaden flyttade en sista gång, nu till Tivoligatan 8.

Axel själv drev verkstaden fram till 1950 då sonen Holger Landin tog över. Verksamheten utvecklades till en verkstad som reparerade det mesta – från cyklar, mopeder och motorcyklar till skivspelare och symaskiner.

I slutet av 1960-talet stängde Holger Landin verkstaden för gott. Den lämnades orörd fram till 1983 då Regionmuseet och Malmö Tekniska museum tillsammans köpte in inventarier och utrustning i syfte att bevara detta stycke unika cykel- och lokalhistoria. Moderna cyklar Inte bara gamla cyklar visas i år. Cykelcentralen visar en specialutrustad Skeppshultscykel och en helt ny, svensk uppfinning, Zipforce visas med. Zipforce är enkelt förklarat en motor som du hänger på din vanliga cykel för att göra den till en elcykel. För familjerna Nytt för de yngsta på Järnvägsmuseet är lekvagnen där kan barnen leka och stoja i Pettsons och Findus verkstad! Även om Landins Cykelverkstad inte alls är lika rörig som Pettsons kan vi lova att det finns vissa likheter. Under hela sommaren har vi en tävling för barn där man ska räkna mucklor som har gömt sig på Järnvägsmuseet. Dragning i tävlingen kommer ske efter den 22 augusti. Öppettider Alla dagar 25/6–30/8, 11–17

5,6,12 & 13/9, 11–17