2020 sön 22 Mar
11.00
Bild - Livet i en vattendroppe

Livet i en vattendroppe

Livet i en vattendroppe – fantastiska former och mönster. Vattenvetarna från Malmö besöker museet med sin vattenbuss.

Tillsammans med Vattenvetarna kan du undersöka en helt ny värld! I hav, sjöar, våtmarker och åar finns små, små växter och djur som kallas för plankton. Vi hade inte kunnat leva utan plankton. De ingår i näringskedjan och större delen av det syre vi andas kommer från plankton. I uppförstoring ser vi att de har de mest fantastiska former och mönster. De kan vara runda, trekantiga, spetsiga, skruvformade eller se ut som Eiffeltornet. Vissa kan också röra sig även om de mest bara driver omkring. Hos oss kan du lära dig mer och låta dig bli inspirerad. I våra mikroskop kan du titta på olika uppförstorade plankton, rita av dom eller kanske skapa ditt eget fantasiplankton?

Med en undervattensdrönare utforskar vi tillsammans det mystiska livet under ytan. Häng med till kanalen och se vad som gömmer sig under näckrosbladen.

Kl 12 och kl 14
Vattenvetarna demonstrerar sin fjärrstyrda undervattenskamera vid vallgraven söder om Bastionen Konungen (i parken mitt emot Östra Boulevarden 2) .

Om Vattenvetarna

För att utveckla Vattenvetarna fick Malmö Museer och dess samarbetspartners 2019 ett stöd på 7,5 miljoner kronor från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Projektet vänder sig till barn och unga 7–16 år och ambitionen är att väcka deras nyfikenhet och öka motivationen till fortsatt engagemang och kunskap. En röd tråd i projektet är därför upplevelsebaserat lärande. Vattenvetarna ska knyta samman verksamhet ute i olika bostadsområden med bland annat Malmö Museers Akvarium och Marinpedagogiskt Center vid Ribersborg. I arbetet utgår projektet ifrån ett mobilt labb bestående av en minibuss som byggts om till pedagogiskt vattenlabb. Med en kombination av fältstudier och praktisk användning av optik och teknik ska barn och unga inspireras och få en ökad förståelse för vattenmiljöer och vårt livsviktiga vatten.

Pris

Fri entré – drop in!