2018 tis 11 Sep
18.00
Bild - Mat är Kultur: Krydda med Musik

Mat är Kultur: Krydda med Musik

Föreläsning med smakprov om hur ljud och musik påverkar smaken på mat och dryck

Välkommen till en föreläsning kombinerad med smakprov som visar hur man genom att välja musik med rätt egenskaper, kan få mat och dryck att smaka bättre. Vissa låtar gör drinkarna sötare, andra får oss att välja dyrare viner. Vi dricker mer öl vid en viss ljudnivå och maten smakar bättre vid en annan.

Tonsättarna Per Samuelsson och Iréne Sahlin har specialiserat sig på att skriva musik som förstärker smaker. De komponerar musik för multisensoriska middagar med hundratals gäster för konferenser och ambassader i Sverige och utomlands.

I föreläsningen beskriver de hur det går till och hur du själv kan använda dig av samma metoder, även om du inte är musiker. Vare sig du är krögare eller allmänt matintresserad, kan du med enkla medel få just din restaurang eller bjudning att höja sig över mängden.

Per och Iréne har gett ut boken Krydda med Musik, den första svenska boken om hur musik påverkar våra smaklökar, utsedd till Årets pionjär av Svenska Måltidsakademien och Best in The World av Gourmand Awards. Deras metoder baserar sig på den neurovetenskapliga forskningen och riktar sig till mat och musikintresserade.