2018 fre 23 Nov
19.00
Bild - Maya Youssef

Maya Youssef

Maya Youssef, född och uppvuxen i Syrien, är en mästare på qanun – ett cittraliknande instrument. Debutalbumet Syrian Dreams har hyllats över hela världen och är en personlig resa genom sex år av krig i Syrien. Hennes musik bygger på den traditionella arabiska skalan, maquam, och på ett fantasifullt sätt blandas influenser från flamenco och jazz till ett cosmopolitiskt sound.

”On a hot summer’s afternoon in London in 2012 I was watching the news. At the time I felt overwhelmed, as if I was going to explode, so I held my qanun and “Syrian dreams” came out of me. That was the very first piece of music I wrote.”

Det 78-strängade instrumentet Qanun är centralt i den arabiska musiken och sätter tonhöjden i traditionella orkestrar. Maya Youssef bemästrar instrumentet till fullo och med sin musik beskriver hon Syriens skönhet, inger känsla av hopp men samtidigt väjer hon inte för den stora sorg som vilar över landet.

Hon kommer till Kristianstad med sin trio, där qanun ackompanjeras av cello och slagverk. Tillsammans tar de med oss på en resa till djupet av våra hjärtan.

MEDVERKANDE:
Maya Youssef – qanun
Barney Morse-Brown – cello
Elisabeth Nott – slagverk


Foto: Igor Studio