2018 lör 08 dec - tor 07 feb
11.00
Bild - Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva

Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva

En utställning som berättar om det fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som finns kvar i Sverige idag.

Utställningen belyser de svenska romernas hantverksskicklighet och känsla för metaller. Allt från knivar och enklare vardagsföremål till de vackraste smycken i guld och silver kunde de underhålla och tillverka och många svenskar blev beroende av deras kunskaper inom förtenning och smide. I utställningen kommer flera romska föremål ställas ut

När den framstående romska silversmeden Rosa Taikon gick bort 2017 fanns det ingen som kunde ta över yrket efter henne. Men traditionen att romska män ritar och designar de smycken som kvinnorna i familjen bär är fortfarande levande. Numera lämnas dock själva tillverkningen bort till utvalda guldsmeder. Kan det romska hantverket levandegöras igen och kan ungdomar inspireras till att vilja utbilda sig och föra arvet efter Rosa Taikon vidare in i framtiden?

I samband med utställningen kommer faktaboken "Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva" att släppas. Boken är skriven av Åsa Nilsson och Erland Kaldaras och en del av ett större projekt med namnet Romskt hantverk – igår, idag, imorgon.

Fakta om utställningen

– Utställningsskärmar med fotografier av och tillhörande berättelser om de romska föremålen.
– Utställda föremål inlånade från Hälsinglands museum, Pantbanken Stockholm och privatpersoner samt från museets egna samlingar.
– En faktabok med namnet Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva släpps samma dag som utställningen invigs på Regionmuseet Kristianstad.

Pris

Fri entré!